| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
| Naazir
 | | Dołączył: 02 Maj 2004 | | Posty: 33 | | Skąd: Sandow bei Arnswalde |
|
Wysłany: 03.05.2004, 15:57 Temat postu: Tameshigiri pokazy |
|
|
| Miałem okazje oglądać pokaz pana Łukaszczyka w Szczecinie w muzeum. Bardzo efektowne pokazanie techniki cięcia jak i rzemiosła. To trzeba zobaczyć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Slayer'san
 | | Dołączył: 27 Kwi 2004 | | Posty: 377 | | Skąd: Manchester City & Katsumushi Dojo Bolton |
|
Wysłany: 03.05.2004, 17:15 Temat postu: |
|
|
ja też to widziałem i nie tylko ten pokaz tameshigiri - ten był najlepszy z tych jakie widziałem.
ale o co ci chodzi? _________________ Przegrana lub zwycięstwo... To zależy tylko od Ciebie.
Bushido |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| osukaru
 | | Dołączył: 27 Kwi 2004 | | Posty: 186 | | Skąd: OBERSCHLESIEN |
|
Wysłany: 03.05.2004, 17:45 Temat postu: |
|
|
| Taka drobna uwaga nie Łukaszczyka a Lukaszczyka. :wink: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| AmeAgaru admin
 | | Dołączył: 26 Kwi 2004 | | Posty: 424 | | Skąd: Szczecin |
|
Wysłany: 05.05.2004, 20:15 Temat postu: |
|
|
| osukaru napisał: | | Taka drobna uwaga nie Łukaszczyka a Lukaszczyka. :wink: |
ano masz racje, tez sie kiedys na tym przejechalem :D
a tak na marginesie juz niedlugo bedziecie mogli znow Lukaszczyka podziwiac, tym razem na naszym zgrupowaniu z Miedzyzdrojach :))
bedzie tez pan Zabieglo i przywiezie ze soba 2 zbroje samurajskie :)) _________________ spirited away...
Life in every breath... that's Bushido - the way of the warrior. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| osukaru
|
Wysłany: 06.05.2004, 11:57 Temat postu: |
|
|
| Ja moge go podziwiać 2 razy w tygodniu na treningch :wink: |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| AmeAgaru admin
|
Wysłany: 08.05.2004, 10:42 Temat postu: |
|
|
cwiczysz tez tameshigiri? czy tylko formy? od kiedy mozecie w oglole cwiczyc tameshigiri? _________________ spirited away...
Life in every breath... that's Bushido - the way of the warrior. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| osukaru
|
Wysłany: 08.05.2004, 15:31 Temat postu: |
|
|
Aby ćwiczyć tameshigiri trzeba mieć po pierwsze czym ćwiczyć. Po drugie to trzeba mieć na czym ćwiczyć a to wszystko są koszty.
Ja raz tylko ciąłem snopki ale ze zwykłej słomianej namoczonej maty takiej jaką można kupić u nas w sklepach. Cena jednego takiego snopka to ok 30 zł.
Ciąłem mieczem od kolegi bo ja mam tylko iaito :(
Było to jednak poza treningami, na treningach nie ćwiczymy tameshigii. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| GrafRamolo
 | | Dołączył: 14 Maj 2004 | | Posty: 47 | |
|
Wysłany: 14.05.2004, 21:35 Temat postu: |
|
|
Tameshi jest swietnym treningiem uzupleniajacym, bardzo dobze wychodza wszelakie nieruwnosci w toze ciecia, ponadto czesto zdaza sie nietrafienie w mate szczegulnie u poczatkujacych co swiadczy o problemach z dystansem no i czesto pomimo dobrego konta i prostej lini ciecia miecz grzeznie co swiadczy o braki tennouchi lub zlym momencie jego wykonania, bardzo krztalcace cwiczenia.
Natomiast jakby ktos byl zainteresowany samymi matami orginalnymi z japoni prosze dac znac na prywatna wiadomosc mam troche w zapasie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Slayer'san
 | | Dołączył: 27 Kwi 2004 | | Posty: 377 | | Skąd: Manchester City & Katsumushi Dojo Bolton |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| AmeAgaru admin
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Slayer'san
|
Wysłany: 07.08.2007, 17:51 Temat postu: |
|
|
Za jakies dwa tygodnie robimy tutaj w Altrigham duzy pokaz iaido i tameshigiri. Pomyslalem o zestawie kilku ciec na jednej macie, wykonywanych na przemian, tak aby scinac mate z dwoch stron, co wyglada jak szczyt gory. Wiazemy maty czterema sznurkami, chce tez sprobowac ciecia bez naruszania ktoregokolwiek z nich. Zobacze jeszcze co z tego wyjdzie. _________________ Przegrana lub zwycięstwo... To zależy tylko od Ciebie.
Bushido |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|